Logo

 

     

 

 

 

Untitled
  • Home
  • Historier
  • Kontakt
 
Untitled
  • Hedret
Kongens Krigere
  • Gruvedrift I
Nannestad

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruvedrift i Nannestad

Neste Forige

 

5 / 16

 

Engelstadvangen

 

    Midtpunktet for gruvedrifta i Gruvelia var Engelstad seter i Holter Almenning, like opptil Engelstadtjernet. Det var på denne plassen de fleste husene ble satt opp og det er her vi i dag finner den siste gjenværende bygningen; kontorbrakka fra 1906.
 
    Engelstad seter var fra gammelt av seter for Engelstadgårdene i Nannestad. Engelstad har seterrett i Nannestad Almenning men etter grenseoppgangen og overenskomsten i 1852 ble Engelstad seter liggende i Holter Almenning. Det skal ikke ha vært seterdrift på vangen etter 1893, men husa stod fremdeles på dette tidspunktet.
 

    Da gruvedrifta kom i gang i området, ønsket direktør Borchgrevink Engelstadvangen som hovedsete for gruvedrifta i Nannestad. Men dette var ikke bare enkelt, fordi bøndene med seterett på Engelstad seter krevde erstatning for tap av setra. Det sies at de krevde kr. 15 - 20.000. Direktør Borchgrevink tilbød de kr. 5.000, men dette tilbudet ble avvist. Direktør Borchgrevink tilbød så å rydde ny seter til de i almenningen, dette ble også avvist. Det ble da klart at tvisten måtte gjennom rettsystemet for å få en avklaring. Rettsrunden endte med at setereierne fikk erstatning, men da var omkostningene kommet opp i så store beløp at det meste gikk med til å betale disse. Det sies videre at det som var igjen av erstatningen etter at omkostningene var betalt, ble brukt på en god fest. Med andre ord var saken ferdig og penga brukt opp. Seterretten har derimot Engelstadgårdene fortsatt i almenningen.

 
    Etter endt rettsak måtte de med seterrett få setre på andre setrer i almenningen, deriblant på Bjertnessetra.
 
    I dag ligger Engelstadvangen som en fredelig "plett" i Holter Almenning. Det eneste som vitner om tidligere tiders industri er foruten kontorbrakka, grunnmuren etter storbrakka og andre mindre driftsbygninger. Til dels finns det store berghaller og ikke minst gapende gruvehull i terenget.
 

Neste Forige

   
 

 

 

 

© COPYRIGHT  Alle Rettigheter forbeholdes  sv-mon.net