Logo

 

     

 

 

 

Untitled
  • Home
  • Historier
  • Kontakt
 
Untitled
  • Hedret
Kongens Krigere
  • Gruvedrift I
Nannestad

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruvedrift i Nannestad

Neste Forige

 

15 / 16

 

Transport – tilgjengelighet.

 

Engelstadvangen som ble hovedsete for gruvedrifta lå ikke spesielt lettvint til ved starten på gruvedrifta. Det var ingen gode veger opp til vangen, verken fra Hakadal eller Nannestad.

 

Det førstehuset som ble satt opp på vangen i 1906, var kontorbrakka som står der den dag i dag. Materialene som trengtes til byggingen ble kjørt med hest fra Røtterudmoen i Nannestad. Disse var skåret på Ruud Øde, som hadde sag på denne tiden, og ble kjørt videre til Røtterudmoen. Her ble hvert bord og hver plank utstyrt med et hull i enden, og deretter hektet opp på lunnedrag og stuttinger for videre transport. På Engelstadvangen kan man fortsatt se vindskier med et slikt hull. Andre tyngre materialer som dynamitt og lignende ble delvis fraktet på hesteryggen, og delvis på sleipkjøring.

 

Følget av 3 - 4 hester i rad og rekke stampet seg av sted tidlig om morgenen, for så å returnere til kvelds. Vegen fra Røtterudmoen til Engelstadvangen var en strabasiøs og tung veg, da det meste av strekket kun var en dårlig og steinete setersti. Siste del av vegen var også svært bratt. Det var på denne tiden 15 – 20 mann som arbeidet ved gruvene, og etter hvert som transporten, og dermed også byggingen av brakkene gikk framover, kunne de omsider flytte innunder tak.

 

I 1908 var vegen til Nannestad ferdigbygd. Denne er 7 km regnet fra almenningsaga på Rustadmoen og opp til vangen, og prisen ble kr. 10.000,-. Vegen ble hovedsakelig lagt over tørre partier, som var vanlig på denne tiden. Den ble dermed svært bratt enkelte steder, men dette gjorde imidlertid ikke så mye da all seinere tungtransport gikk om Hakadal. Vegen fra Rustadmoen er i dag lagt noe om i forhold til den opprinnelige traseen, men hovedsakelig følger den vegen fra 1908.

 

Det meste av byggingen på Engelstadvangen foregikk i 1907 – 1908, det var da også bygd veg til Hakkim, ca 2 km vest for Engelstadvangen. Fra Hakkim ville det da være besparende å benytte vegen til godseier Young på Aas gård i Hakadal ned til bygda og fram til togstasjonen på Hakadals Verk. Dette stilte godseieren seg derimot svært negativ til, han var av den gamle skole og mente ettersigende at gruvedrift ikke var noe å satse på. På grunn av dette nektet han selskapet å bruke hans veg til Hakadal. Resultatet ble at karene måtte bære det som trengtes forbi Aas gård, og det til og med på natta. Young kom etter hvert i mangel på skogsarbeidere og måtte øke opp lønningene for å beholde disse, noe som antageligvis ikke gjorde saken noe bedre.

 

Fornuften seiret imidlertid for Young, og velvilligheten ble bedre og bedre ovenfor gruveselskapet. Det ville jo likevel ikke nytte å nekte i all tid, fordi gruveselskapet kunne ekspropriere grunn til vegen og Young ville bli taperen. Young fikk i første omgang kr. 800,- i erstatning for at selskapet fikk benytte vegen til skyss. Senere ble dette utvidet til transport av råvarer, og Young fikk kr. 1.000,- pr. år til vedlikehold av vegen.

 

Neste Forige

   
 

 

 

 

© COPYRIGHT  Alle Rettigheter forbeholdes  sv-mon.net