Logo

 

     

 

 

 

Untitled
  • Home
  • Historier
  • Kontakt
 
Untitled
  • Hedret
Kongens Krigere
  • Gruvedrift I
Nannestad

 

 

 

 

 

 

 

 

Nannestad

 

 

Hedret Kongens  Krigere

 

Med de gjenværende i hjemmestyrkene som hedersgjester markerte Nannestad frigjøringsdagen i år.   

   8. mai har vært markert i Nannestad siden 1995. Tidligere ordfører Hans Fredrik Bang og daværende kultursjef i Nannestad, Lars Jahr, har siden den gang arrangert en minnemarkering bestående av flaggheising blomsternedleggelse ved en minneplate i parken utenfor kommunehuset.
   I alt 104 nannestadsokninger kjempet mot tyskerne i krigsårene 1940 – 1945. Nå tynnes det i rekkene av tapre menn, og i går var fem veteraner til stede under markeringen. To veteraner hadde gyldig forfall.
   - Jeg tror vi er en av få kommuner som markerer frigjøringsdagen på denne måten, og jeg synes det er viktig at de som er igjen blir gjort stas på, sier Lars Jahr.
 
På museum.
   I det så å si nye bygdemuseet i Nannestad har krigsutstillingen som omhandler Nannestad hengt i ett år. Flere av gårsdagens hedersgjester er avbildet der, blant annet Bjarne Granly og troppen han var lagfører for, og Kåre Syltevik som var XU-agent og raporterte inn tyskernes aktivitet til øverste hold i London.
   Syltevik jobber også med å finne ut hvordan russere som var i krigsfangenskap i vårt distrikt hadde det; det er mye uvisshet rundt skjebnene til disse russerne etter krigen.
   Syltevik fortalte om da han i mai 1944 var vitne til likvideringen av tre russefanger i nærheten av Nygård på Moreppen. 64 år etter likvideringen har Syltevik fått tak i de tyske papirene med data om en av fangene som ble skutt denne maidagen.
Kongens menn:
Kong Haakon var i London, mens Harald Holter (t.v.), Bjarne Granly, Kåre Syltevik, Kåre Jacobsen og Hans Homble var en del av hjemmestyrkene som kriget mot mot tyskerne. I går var Kongens siste menn samlet i Nannestad for å markere frigjøringsdagen.
 
Forsiktighet
   Bjarne Granly Sandsnesseter var 27 år ved krigens slutt. Han forteller om forsiktigheten runt hvem som ble med i motstandsstyrkene og at kun personer de kunne stole på ble plukket ut.
   Nannestad fikk ny ordfører i fjor høst (2007), og Kåre Syltevik sa i sin tale at det var knyttet en viss spenning til om det ville bli markering i år også.
   -Dere som er gjester her i dag utviste en innsats ut over det vanlige, så det er en ære for meg å være til stede her i dag, sa ordfører Anne-Ragni Arntzen da hun la ned blomster ved minnesmerket i kommunehus-parken.
   Gårsdagens minnemarkering var verdig og stilfull for Kongens siste menn i Nannestad.
 

Krigshistorie:
Kåre Syltevik forteller
Minnestein:
Kåre Syltevik, Bjarne Granly, Harald Holter, Hans Homble og Arne Jacobsen sammen med ordfører Anne-Ragni Arntzen ved minnesteinen
Disse tre øverste bildene er skannet fra papiravsa.
Nedenfor: Minnemerke og minneplatene
                           

 

 

 

© COPYRIGHT  Alle Rettigheter forbeholdes  sv-mon.net